De discussie tussen alles-eters en vegetariërs/veganisten is eindeloos. Ik ben van mening dat iedereen lekker moet doen waar hij of zij zich prettig bij voelt. Als we kijken naar de eiwitinname per persoon, moeten we toch toegeven dat de alles-eter het wint van de vegetariër. Waarom? Dat leggen we uit in deze blog!
Wat zijn eiwitten?
Aller eerst is het belangrijk om te weten wat eiwitten eigenlijk zijn. Er komt veel scheikunde bij kijken, maar dit hele hoofdstukje bevat ook veel moeilijke termen dus we gaan proberen het simpel te houden vandaag. Ik ga proberen om jullie de hoofdlijnen te ‘leren’ van de eiwitten.
Dit artikel is gesponsord door:
Eiwit is één van de macro nutriënten (samen met vetten & koolhydraten) die ons lichaam nodig heeft. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Ons lichaam heeft essentiële aminozuren (deze moeten binnen komen door voeding) en niet-essentiële aminozuren (deze kan ons lichaam zelf aan maken). Eiwitten zijn nodig voor de bouw & het herstel van lichaamsweefsels en ze vormen een bestandsmiddel voor onder andere enzymen.
Een persoon heeft ongeveer 1 gram per KG lichaamsgewicht aan eiwitten nodig, maar dit kan oplopen tot 1,8 gram per KG lichaamsgewicht voor mensen die bijvoorbeeld veel sporten of een zwaar lichamelijke baan hebben.
De Biologische Waarde van Eiwitten
Eiwitrijke producten hebben een biologische waarde. Dit is een getal wat de kwaliteit van een eiwit aan toont. Hiermee bedoelen we dat dit getal laat zien, hoe erg de eiwit structuur van een bepaald product, overeen komt met de eiwit structuur van het menselijk eiwit in ons lichaam.
Moedermelk bijvoorbeeld heeft een Biologische Waarde van 100, dit betekend dat de eiwit structuur (de verhouding essentiële aminozuren + niet-essentiële aminozuren) volledig gelijk is aan de eiwit structuur van ons lichaam. Deze eiwitten neemt ons lichaam dus het snelst op.
Naast de biologische waarde hebben we nog een begrip genaamd de netto eiwit benuttiging. Dit getal zegt weer iets over de hoeveelheid eiwitten in een product die ook daadwerkelijk worden gebruikt door het lichaam. Hier ga ik niet te veel op in, ik ben bang dat het dan té ingewikkeld word deze blog, haha.
Dierlijke eiwitten VS Plantaardige eiwitten
Dierlijke producten zoals kipfilet, een kippenei, melk of andere soorten vlees – hebben vaak een biologische waarde van meer van 70. Dat betekend dus dat de eiwit structuur voor (meer dan) 70% overeen komt met ons menselijk lichaam, en dat we dit dus het makkelijkst opnemen. De netto eiwit benuttiging van dierlijke producten zijn door de gunstige verhouding van essentiële en niet-essentiële aminozuren dus ook hoger.
Plantaardige eiwitten hebben een biologische waarde van ongeveer 60 en lager. Ook is de netto eiwit benuttiging van plantaardige producten lager. Om ervoor te zorgen dat je voldoende essentiële aminozuren binnen krijgt in een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon, moet je dus heel erg gevarieerd eten zodat je zo veel mogelijk plantaardige eiwitbronnen consumeert. Het is niet onmogelijk, maar wel een stukje lastiger dan als je wel gewoon dierlijke producten eet.
Conclusie
Al met al is het dus makkelijker om voldoende essentiële aminozuren binnen te krijgen door middel van een voedingspatroon inclusief dierlijke eiwitten, dan zónder dierlijke eiwitten. Door gevarieerd te eten (op het gebied van groente/fruit, maar ook dierlijke producten zoals vlees/yoghurt/melk/kaas/eieren) zorg je er voor dat je voldoende essentiële aminozuren binnen krijgt. TIP: Zorg als vegetariër/veganist dat je genoeg vitamine b12 slikt op een dag, dit helpt namelijk bij de opname van eiwitten.
Wauw. Oké. Dit onderwerp is heel lastig en het bevat onwijs veel termen die vrij lastig zijn om uit te leggen. Toch heb ik mijn best gedaan om de blog niet te moeilijk te maken en het interessant te maken om te lezen. Sorry als mijn poging niet echt gelukt is!
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij jouw huidige voedingspatroon? Stuur een mailtje naar info@dutch4health.nl of kijk onder het kopje Voedingsschema voor meer informatie over de programma’s die wij aanbieden!
Veel liefs, Carmen.