Suikers & Zoetstoffen

‘Suikers zijn suikers. Maar zoetstoffen zijn geen suikers.’

Na het grote succes van de Blog over Koolhydraten, wilde ik graag een kleine toevoeging maken op het gebied van suikers. Suikers behoren namelijk tot de koolhydraten, zoals jullie in die blog al hebben kunnen lezen, maar hoe zit dat dan met zoetstoffen?

Suikers

Wat zijn suikers nu eigenlijk? Suikers staan ook bekend onder de scheikundige naam C6H12O6, of terwijl: Glucose. Dit glucose molecuul is de kleinste eenheid van de koolhydraten. Glucose wordt gebruikt als brandstof voor elke lichaamscel in ons lichaam. Onze spieren gebruiken deze glucose bijvoorbeeld voor de energieproductie. Onze hersenen kunnen alleen maar werken op glucose.

Dit artikel is gesponsord door:

Wanneer ons lichaam niet genoeg carbs binnen krijgt, maken wij zelf glucose aan door glycogeen uit de spieren te halen. Hier worden de koolhydraten namelijk opgeslagen. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook wanneer je gaat sporten. Je spieren ‘eten’ als het ware dit glycogeen op. Naast de spieren wordt glycogeen ook opgeslagen in de lever. Zijn deze twee opslagplaatsen vol? Dan wordt het opgeslagen als vet.

Voor verdere informatie over koolhydraten & en over de soorten suikers die er bestaan wil ik jullie graag doorverbinden naar De blog over Koolhydraten. In dit artikel gaan we iets verder door op bepaalde uitspraken over suiker & over de zoetstoffen.

‘Ik eet suikervrij.’

Nee, dit doe je niet. Je hoort tegenwoordig heel veel mensen zeggen dat ze suikervrij eten, maar ondertussen eten ze wel 3 stuks fruit op een dag. Bingo, je eet dus NIET suikervrij. Vrij van toegevoegde suikers? Tuurlijk, dit kan wel. Dat is alleen héél iets anders dan suikervrij eten. Wanneer je vrij van toegevoegde suikers eet, betekend dit dat je dus je producten uit kiest op basis van de hoeveelheid suikers. Je eet bijvoorbeeld geen producten die in pakjes of potjes zitten, omdat hier vaak suikers aan toegevoegd zijn.

‘Fruitsuikers zijn gezond, want dit zijn natuurlijke suikers dus hier mag je meer van.’

Helaas pindakaas. Zo werkt het niet. Suikers zijn helaas gewoon suikers. Dus of je nu 100 gram suikers uit fruit eet of je eet 100 gram suikers uit snoepjes. Je hebt nog steeds 100 gram suikers te pakken. Natuurlijk is het gezonder om je suikers uit fruit binnen te krijgen. In fruit zitten ook weer veel vitamines & mineralen, dus dan heb je een win-win situatie. Anderen soorten suiker zoals kristal suikers, hebben een veranderde chemische structuur. Het is dus een stuk minder gezond voor je lichaam, maar het is alsnog gewoon suiker en de invloed op je bloedsuikerspiegel is nagenoeg hetzelfde.

Een stevia plantje. Hier wordt de intensieve zoetstof ‘Steva’ van gemaakt.

Zoetstoffen

Naast de suikers hebben we ook nog de zoetstoffen. De meest bekende zoetstof is aspartaam. Dit is de zoetstof die bijvoorbeeld gebruikt wordt in light producten, zoals cola light of aardbeien jam light. Zoetstoffen worden ingezet wanneer de hoeveelheid suikers in een product verminderd moet worden.

We kennen 2 soorten zoetstoffen:

  • Extensieve Zoetstoffen (ook wel suikeralcoholen genoemd)
  • Intensieve Zoetstoffen

Extensieve Zoetstoffen zijn gemaakt van suikers, met een veranderde chemische structuur. Ze zijn minder zoet dan suikers, maar hebben vaak wel dezelfde smaak. Ze leveren minder calorieën dan suikers (2,5 kcal per gram in plaats van 4 kcal per gram), dus wanneer je tot dezelfde zoetkracht wilt komen – heb je er meer van nodig. Extensieve zoetstoffen hebben nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel en worden vaak gebruikt als vulmiddel naast de intensieve zoetstoffen.

Het nadeel van deze zoetstofvorm is dat ze niet of nauwelijks opgenomen kunnen worden door ons lichaam. Ze komen onveranderd in de dikke darm terecht, wat betekend dat de darmbacteriën een groot feestje kunnen houden. Zij hebben op deze manier dus een goede voedingsbodem te pakken. Suikeralcoholen trekken veel water tot zich aan, wat er voor kan leiden dat de ontlasting erg dun wordt. Je krijgt dus last van diarree.

Intensieve Zoetstoffen bevatten in tegenstelling tot de extensieve zoetstoffen nauwelijks tot geen calorieën. Ze worden intensief genoemd, omdat de zoetkracht wel tot 500 keer zo groot kan zijn als suiker. Je hebt er dus erg weinig van nodig om tot dezelfde smaak te komen. Aspartaam is de bekendste intensieve zoetstof. Deze wordt ook het vaakst gebruikt. Tegenwoordig is de plantaardige intensieve zoetstof Stevia ook een groot favoriet als suikervervanger.

Een intensieve zoetstof wordt vaak toegevoegd aan producten om de zoetere smaak & omdat het goed oplosbaar is in water. Vandaar dat ze ook vaak worden gebruikt in light frisdranken. Een light product mag zich officieel pas ‘light’ noemen, wanneer hier minimaal 30% minder suiker in zit dan in het normale product. Soms betekend ‘light’ ook dat er minder calorieën of minder vetten in een product zitten. Ook dit moet 30% minder zijn.

De voor- en nadelen van zoetstoffen

Het voordeel van het gebruik van zoetstoffen, is dat intensieve zoetstoffen weinig tot geen calorieën bevatten. Wanneer je dus een negatieve energiebalans hanteert omdat je vet wilt verliezen, zou een cola light een goede vervanger zijn van je normale colaatje. Daarnaast heeft de zoetstof, in tegenstelling tot suikers, weinig tot geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Je lichaam reageert dus anders op een zoetstof, dan op suikers.

Echter, het gebruik van zoetstoffen kan ook nadelen met zich mee brengen. Wanneer je namelijk heel veel zoetstoffen op een dag gebruikt, kan dit een verhoogde bloeddruk met zich meebrengen. Dit betekend dus meer kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast kunnen zoetstoffen ook een bijdrage leveren aan de vetophoping rondom de buik.

Zoetstoffen zijn in het algemeen dus prima om te eten, maar drink géén volledige cola zero fles leeg op een dag. Dan kan het zijn dat je nét iets te veel zoetstoffen binnen krijgt!

Heb je nog vragen of interesse in een op maat gemaakt voedingsschema, met daarbij de juiste balansen in macro nutriënten (dus ook koolhydraten)? Mail naar info@dutch4health.nl.

Veel liefs, Carmen

BRON: STUDIE BGN GEWICHTSCONSULENTE

Vraag hier je persoonlijke schema aan