De verschillende vormen van motivatie

Carmen, hoe blijf jij zo gemotiveerd?

Een vraag die ik vaak krijg. Voor ik deze vraag ga beantwoorden, wil ik jullie eerst kennis laten maken met de verschillende vormen van motivatie. Motivatie is namelijk niet zo maar motivatie. Hier komt iets meer bij kijken dan wij vaak denken.

Wat is motivatie?

Wat motivatie precies is, is moeilijk te omschrijven. Vaak wordt motivatie gezien als de wil of de drijfveer om een bepaald doel te bereiken. Of, natuurlijk, om een bepaalde actie uit te voeren. Vaak wordt er gezegd dat veel doelen niet behaald worden omdat er geen motivatie aanwezig is. Feitelijk gezien klopt hier helemaal niks van. Motivatie is namelijk niet iets wat ‘aan komt waaien’, motivatie krijg je juist door iets te DOEN. Door van je stoel af te komen en daadwerkelijk actie te ondernemen in plaats van te wachten.

Dit artikel is gesponsord door:

Dit is dan ook gelijk waar de meeste mensen de fout in gaan. ‘Ik heb geen motivatie om naar de sportschool te gaan’. Hoe vaak hoor je dit nu voorbij komen? Helaas krijg je inderdaad geen motivatie door op de bank te zitten en te wachten tot er iemand op de deur klopt. ‘Hoi, ik ben meneer motivatie! Tijd om naar de sportschool te gaan’. Het is in dit geval meer een kwestie van actie-reactie.

Hier komen we dan ook aan bij de verschillende soorten motivatie die er bestaan:

De intrinsieke & de extrinsieke motivatie

De intrinsieke motivatie komt van binnenuit. Dat betekent dat jij jezelf hebt gemotiveerd om iets te doen aan hetgeen waar je aan wil werken. Al is het naar de sportschool gaan, al is het een tripje naar de supermarkt om boodschappen te doen. Je hebt de kracht gevonden om tegen jezelf te zeggen dat je vanaf nu actie wilt ondernemen. Vaak zijn de mensen die zichzelf intrinsiek, dus van binnenuit, kunnen motiveren de mensen met de meeste kans op slagen. Je hebt de kracht om jezelf, om het zo maar even te zeggen, een goede schop onder de billen te verkopen en tegen jezelf te zeggen dat het nu tijd is voor verandering.

De extrinsieke motivatie komt van buitenaf. Dat betekent dat er iemand in jouw omgeving van mening is dat jij een bepaalde actie uit moet voeren. Het kan bijvoorbeeld je tandsarts zijn die jou motiveert om nu toch echt over te stappen naar een elektrische tandenborstel (hier spreek ik uit ervaring, haha). Maar het kan ook je vriend(in) zijn die vind dat je misschien toch iets meer moet gaan bewegen of gezonder moet gaan eten.

Wanneer dit het geval is, is het vaak moeilijker om gemotiveerd te blijven. Wij mensen, worden namelijk vaak rebels wanneer iemand ons verteld wat we moeten doen. We zoeken het allemaal lekker zelf wel uit. Soms slaat een extrinsieke motivatie om in een intrinsieke motivatie, maar soms is dit ook niet het geval. Deze mensen hebben helaas wat minder kans van slagen, omdat het niet vanuit jezelf komt. Je doet iets omdat het moet, maar niet omdat je het zelf ook wil.

Het veranderen van gedrag

Bij beide bovengenoemde vormen is het belangrijk om gedrag aan te passen. Wanneer jij je vast blijft houden aan oude gewoontes, zal je ook snel terug vallen en dan is al je moeite voor niks geweest. Dat is natuurlijk ook hartstikke zonde. Probeer je aanpassingen dus ‘eigen’ te maken. Probeer ze op een of andere manier te versmelten met jouw leven, zodat het uiteindelijk net zo natuurlijk wordt als eten en slapen. Om dit voor elkaar te krijgen, zal je eerst over een bepaald drempeltje heen moeten stappen. Echter, wanneer je dit voor elkaar krijgt, wordt het een automatisme en dan hoef je er niet eens meer over na te denken.

Daarbij kom ik ook gelijk bij de vraag die ik aan het begin van de blog stelde. Hoe ik gemotiveerd blijf? Nou, eigenlijk niet. 5x per week trainen, gezond eten, zelfs het eten afwegen op een keukenweegschaaltje zijn voor mij aspecten geworden die bij mijn leven horen. Ik denk er niet meer over na. Ik hoef mezelf niet te motiveren om een bepaalde actie uit te oefenen. Ik doe dit alles namelijk nu al zo lang, dat het gewoon natuurlijk is geworden.

Uiteraard werd ik eerst vreemd aangekeken door mijn omgeving. Die vonden het allemaal maar raar, dat sporten en gezond eten. Zij wilden mijn intrinsieke motivatie aantastten, maar dit is ze niet gelukt. Daardoor heb ik een stukje self-controle op weten te bouwen waardoor je ook weer beter keuzes leert maken voor jezelf. Of je wilt iets wel, of je wilt iets niet. Zo is het simpel gezegd ook met motivatie.

Bovenstaande aspecten zijn makkelijker gezegd dan gedaan, maar geloof me wanneer ik zeg; oefening baart kunst! Zoals Nike dat zo mooi zegt JUST DO IT!

Veel liefs, Carmen.

 

Vraag hier je persoonlijke schema aan