Duurzaamheid: de sleutel tot een lang trainingsleven.

Duurzaamheid

Naarmate de jaren vorderen krijgen we als sporter meer ervaring. We kunnen teren op een solide basis, onze pezen en ligamenten zijn door de jaren heen sterker geworden en de kennis die we hebben opgedaan is een grote troef. De prijs die we voor die ervaring betalen is natuurlijk een veranderend lichaam. De tand des tijds ontziet niemand. Het lichaam van iemand van 18 jaar kan niet vergeleken worden met dat van iemand die reeds 20 jaar training achter de kiezen heeft.

Dit is echter geenszins een beperkende factor. Op elke leeftijd en op elk niveau kan nog steeds progressie gemaakt worden. De gedachte dat het bereiken van nieuwe doelen en het verbeteren van je lichaam, zowel qua kracht, gespierdheid of lenigheid, het uitsluitende domein van de jeugd is, is kortzichtig en onwaar.

Dit artikel is gesponsord door:

Maar…..de voorwaarde om op iets gevorderde leeftijd nog steeds te knallen in de gym is natuurlijk dat we nog steeds aan het trainen zijn. Eens de sportschoenen en ipod in de kast opgeborgen zijn, helpt geen enkel programma of voedingsschema nog.

Het absolute fundament van een lang en succesvol trainingsleven is dus dat de vlam blijft branden en onze passie aangewakkerd blijft. De essentiële voorwaarde hiervoor is dat onze training duurzaam is. Duurzaamheid betekent verder kijken dan de eerste jaren. Duurzaamheid is de integratie van sport en training in onze levensstijl. Pas wanneer training net zo evident wordt als je tanden poetsen, is het mogelijk om na 10, 15 of meer jaren nog steeds vooruitgang te boeken.

Die duurzaamheid vinden we terug in een aantal aspecten:

Motivatie

Externe motivatie doet ons starten. Imitatie van idolen, het vooruitzicht van een strandvakantie of de bewondering van het andere geslacht doet ons in gang schieten.

Deze vorm van motivatie is echter niet eeuwigdurend. Op een bepaald moment moeten we ze vervangen door een andere vom, een sterkere vorm. Interne motivatie. De wens om puur voor jezelf grenzen te doorbreken. De fierheid om te doen waar weinigen in slagen. De wil om er fysiek fantastisch uit te zien en gezond te zijn. Ook om 6 uur ’s morgens in de badkamer, wanneer niemand kijkt.

Geduld

Jezelf lichamelijk (en geestelijk) verbeteren vraagt tijd. Aanvaard dit vanaf dag 1. We kunnen de beste trainings programma’s volgen en volledig voor onze sport leven, het is de tijd die bepaalt of en wanneer we onze doelen bereiken.

Te veel te snel willen leidt onvermijdelijk tot demotivatie. Leer het proces te appreciëren, niet enkel de bestemming.

Blessure preventie

Jammer genoeg weet ik uit ervaring dat niets zo demotiverend kan zijn voor je training dan een blessure. Het rare is dat wanneer we blessure vrij zijn we ons absoluut geen zorgen maken over de risico’s van de training. Eens we gekwetst zijn daarentegen, is het alles beheersend.

Het is een raad die ik vroeger zelf vaak heb gekregen maar keer op keer in de wind heb geslagen: schenk evenveel aandacht aan het vermijden van kwetsures dan aan je training zelf. Verzorg je warm-up en cooling down. Hou je spieren lenig. Versterk gevoelige delen van je lichaam, zoals je core en schouder rotatoren. Enkel een fit en gezond lichaam kan na al die jaren nog steeds het beste van zichzelf geven.

Plezier

Tot slot misschien het belangrijkste aspect. Amuseer je! Niemand doet iets vrijwillig gedurende vele jaren tegen zijn zin. Waarom zou je ook? Het leven is veel te kort.

Zoek een sport of een manier van trainen die je plezier verschaft. Is jouw manier van sporten niet “ideaal”? Wat dan nog. Beter een sub optimale aanpak die je voor de rest van je leven volhoudt dan een “optimale” benadering die na 2 maanden bij het vuilnis ligt.

Optimaal is datgene wat jij kan en wil blijven doen. Have fun!

Deze blog is geschreven door Ken Zwisselberger.

dsc_1264

Vraag hier je persoonlijke schema aan