Zelfvertrouwen is voor veel mensen een gevoelig stukje. Tegenwoordig is het gebrek aan zelfvertrouwen een groot probleem, vooral bij (jonge) meiden. Ik ontvang dagelijks mailtjes van mensen die mij vragen hoe ik mijn zelfvertrouwen heb opgebouwd en een groot deel van mijn onzekerheid kwijt ben geraakt.
De factoren van zelfvertrouwen
Het gebrek aan zelfvertrouwen kan door verschillende factoren ontstaan. Je hebt namelijk de interne factor of de externe factor. Bij de interne factor komt het gebrek aan zelfvertrouwen uit jezelf. Je praat jezelf als het ware omlaag en je laat jezelf geloven dat je er bijvoorbeeld minder mooi uit ziet dan anderen óf dat je minder ‘waard bent’ dan anderen. Het zit dus letterlijk tussen de oren. Iets wat jij VIND, hoeft namelijk niet direct zo te ZIJN.
Dit artikel is gesponsord door:
Bij de externe factor komt het gebrek aan zelfvertrouwen van buitenaf. Dit kan zijn omdat je vroeger bent gepest of omdat anderen jou vertellen dat je ‘niet goed genoeg bent’ bijvoorbeeld. Vaak veranderd de externe factor uiteindelijk in een interne factor. Wanneer mensen jou maar vaak genoeg blijven vertellen dat je dik bent bijvoorbeeld, ga je het namelijk ook daadwerkelijk geloven. Als gevolg zie je jezelf dus ook als iets wat zij zeggen dat je bent.
Ik ben vroeger ook gepest en heb veel problemen gehad met mijn zelfbeeld.
Het is heel lastig om hier vanaf te komen. Aller eerst is het belangrijk dat je ‘schijt’ krijgt aan wat anderen over je zeggen. Alles wat je in het leven doet, doe je voor jezelf. Waarom zou je je dan heel veel aantrekken van wat anderen van je vinden? Het stukje ‘uitschakeling’ van de externe factor is onwijs moeilijk & ik moet eerlijk bekennen dat ik hier zelf ook nog steeds mee struggle. Daarom is het belangrijker om te werken aan de interne factor, de rest gaan dan vanzelf.
De interne factor kun je namelijk wat makkelijker veranderen. Namelijk door uit je comfort zone te stappen. Doe iets iets totaal anders dan wat je gewend bent, hier krijg je namelijk een flinke boost zelfvertrouwen van! Wanneer jij het bijvoorbeeld spannend vindt om een stap te zetten binnen het kracht-hok óf praat je jezelf jaarlijks aan dat dat ene jurkje je écht niet staat? Dan raad ik je aan om deze dingen dat juist te doen en dat jurkje juist wél te dragen en om wel die stap te zetten naar het kracht-hok.
Door acties uit te voeren die je normaal nooit zou doen, krijg je namelijk oprecht meer zelfvertrouwen. Je ziet namelijk dat het allemaal best wel mee valt en dat het niet zo ‘erg’ is als je het in je hoofd allemaal maakt. Vaak zit het letterlijk ’tussen je oren’. Wij praten onszelf deze negatieve gedachten aan. Of dit nu met kleding, acties of je lichaam te maken heeft – wanneer je buiten je comfort zone stapt, groei je als persoon. Dit heb ik dus écht gemerkt aan mijn San Diego avontuur!
Gaat dit stukje je volledig van je onzekerheid af helpen? Nee. Maar is het een stap in de goede richting? Zeker weten ja.
Veel liefs, Carmen.
Wil je weten of social media invloed heeft op het zelfvertrouwen? In deze blog vertel ik je de gevaren.